„VIENNA CALLING - WHISKYMESSE WIEN 2013 TOUR ... "

... BY MEN OF TYN(E):

(12. – 14. Dubna 2013)

 Itinerář Cesty Zde (Členská sekce)

 

CESTA S ANTONÍNEM DVOŘÁKEM (EC77)

Čtyři příjemné hodinky, i díky péči personálu jídelního vozu a Highland Parku 1994. Skoro takový malý „předfestival“ (na Linkwood, Mortlach, Bruichladdich a Glenfarclas s příručního festivalového kufříku ani nedošlo)

 

ROZJEZD

Hotel Marriot nabízí na uvítanou v lobbybaru tu správnou tonizaci před večerním programem – losos, guiness, odpovídající výběr singlemalt whisky (z nichž volíme klasický Talisker za trochu nekřesťanských 14 euro/panáka).
Čas vyrazit za první zkušenosti z gastronomické části tripu, Na Stephansplatz, do legendárního Haas Hausu….

Antré s Bollingerem a Belblairem na baru v šestém patře (co se týče whisky nad míru dobře vybaveném). Je plus minus půl deváté večer a žije to tu („Sylvia hat Geburtstag…“)…
Následuje přesun do vlastní Do&Co Restaurantu o patro výše. Původní myšlenka naRomantic Old Good Monarchy Dinner“ s výhledem na Stephansdom sice padá (neb stoly s tím správným výhledem vyžadují velmi včasnou rezervaci), ale je nám bohatě vynahrazena - servíruje se místní pověstné carpaccio, zajímavě připravené stejky, suši, …. a….báječný moučník na závěr (Sweet Suzette, aneb pomerančpvé palačinky se zmrzlinou – jedinečný typ na inaugurační menu pro naší Lucy In the Sky With Diamonds, až k nám dorazí.

Výhled na Stephansdom je sice tak trochu přes ruku, nicméně je přístupný z terasy. S báječným pohledem nejen na zmíněný chrám, ale (skoro) celou  noční Vídeň, která, v  z terasy v předpůlnočním čase vypadá klidně a majestátně.
Haas Haus žije na plno (Anna hat Geburtstag! Ledaže by to byla Marie)…
Time to Go!

 

READY TO GO!

Den D. A první letošní sluneční den.
Vzpomínky (Glasgow 2010) nelhaly, Marriot má opravdu famózní postele (skoro by se chtělo říci, že je to jeho největší přednost). Všichni happy, že se nikomu nic nestalo (Vzpomínky na WHISKYLIVE PARIS 2009 TOUR ještě nevybledly)

Vídeň je ve znamení Vídeňského maratónu, centrum a přilehlé pamětihodnosti jsou zavaleny maratónskými konstrukcemi a kmitajícím personálem. Na Stephansplatz lze se přesvědčit, jak se Stephansdom odráží ve sklech Haas Hausu.

Pomalu se blíží začátek WHISKYMESSE.

 

WHISKYMESSE (6.ROČNÍK, DAY 1)

Hlavní událost tripu. 6.ročník, den 1. ARCOTEL Wimberger HOTEL.

Na místě od 14.30, právě včas na vmísení do davu a slavnostní zahájení, o které se, po antré skotské dudácké kapely postaral sympaticky civilním způsobem pan Mario Prinz, spoluorganizátor a duše celé akce ….

Začínáme o Glenmorangie …………. a z následujících pěti hodin si odneseme spoustu zážitků, podnětů a vesměs příjemných zkušeností ……….. Postupně se vnořujeme do širokého spektra představovaných a nabízených whisek (celkem na pět desítek stánků, včetně těch představujících se skotskou whisky a Skotskem více či méně související aktivity)  a registrujeme (skoro) vesměs samá pozitiva, řadu inspirativních kousků i  informací … . LETEM SVĚTEM:

 

Venue:

Hlavní sál se stánky vystavovatelů. A ne ledasjakých (kompletní seznam zde).  Plno lidí (největší počet lidí za celou historii), ale báječná atmosféra.

První patro jednak se salónky pro MASTERCLASS, jednak (skvělý nápad) s klidovou zónou, kde je možné v klidu vypnout, posedět, pokecat, dát si schůzku - s výhledem do hlavního sálu.
Koutek rakouského Whisky Clubu (Whisky Club of Austria) (ta správná „Ruhezone“, s vlastním stánkem a s vybranými kousky), presentační koutek Pottstillu (jednoho se spoluorganizátorů)…

Venkovní vnitrobloková zahrada – i zde to žije. To správné místo na trochu čerstvého vzduchu sklenku s cigárkem (další skvělý aranžérský nápad). Pro vyhládlé hned vedle otevřena restaurace.

Vše tak jak má být. Mario a spol. evidentně nejsou v lese poprvé….

 

Whisky:

Zahájení u Glenmorangie…. „Francouzi“, ale na začátek dobrý….Ardbeg na stejném místě si necháváme nakonec (a už na něj nedojde. Snad nám to Zdeněk Kortiš & Blackstuff coby nový (a první) ARDBEG AMBASSADOR v Česku vynahradí)

Arran potvrzuje zvěsti, že už se to kluci naučili. Arran 16yo. – Super Sweet Sixteen - se stane jednou z hrdinek večera. Má ráda pomeranče i marmeládu, takže si s naší Lucy (in the sky with diamonds) bude rozumět.

U Pernod Ricard staré dobré Aberlour a Strathisla. Ta špatná zpráva je, že slavná hranatá lahev Strašilky je už definitivně minulostí…. Unifikace/optimalizace má první oběti…

Highland Park představován místním distributorem skoro v plné parádě, včetně nových „Lokiho“ a „Thora“. Dobrá zkušenost, která jen potvrzuje to, že na starou dobrou HP osmnáctku (ale i patnáctku) ani severští bohové z Walhally (stejně jako před tím „slavní vikingové“) nemají. Je to krok stranou, důvody neznámé…skoro se člověk chce zeptat který AVENGER bude příště.

Další typ je skvělý. Tomatin 1982. Kdo by to řekl, do Popelky, věčného otloukánka. Tady se na něj/ní brzy stojí fronta.

Zajímavá sudová (singl casková edice) CARN MOR (stánek Gillespie a partneři)

Glenglassaugh, the „beach distillery“ (slovy Donalda McLellana) se představuje dvěmi zajímavými edicemi…. Klasicky pojatou jednosudovou  Glenglassaugh The Masters Distillers Selection 1973 (plnění pro Pottstill Vienna) a elegantní Glenglassaugh 26yo.

„Náš“ (a)literární Blair Athol od Douglas Laing (pro připomenutí ZDE) má evidentně více sourozenců. Na stánku rakouského Whisky Clubu je k ochutnání jeho sestra z CAOL ILA. Lahev stejná („boží“), whisky taky tak za „77“.

 

Pel-Mel:

Benriach Distiilers (staří známí, náš sud GlenDronach 1706) si pořídili do portfolia k Benriachu a GlenDronachu novou palírnu – GlenGlassaugh Distillery. Aberdeenshire

Glengoyne Distillery (to je ta s tím potokem, co má palírnu v Highlands a sklady přes silnici v Lowlands) stále jede svůj klasický sudový program. Info o tom, že tento program zastavili se prý nezakládá na pravdě.

Kilchoman Distillery sudy nabízí, avšak pouze „readymade and bottled“. Momentálně 5letý. Jednu lahev (5 of 50 Edition) máme k dispozici („Díky, 5 of 50. Na oplátku!“)

Příští whisky akce ve Vídni: Taste of Spirits 2013 (9.11. 2013) a Große Herbst-Verkostung (15.11.2013). Zahrnujeme do kalendáře.

Pro milovníky Roberta Burnse jsou k dispozici jeho básně v němčině.  Stánek patří rakouské společnosti Roberta Burnse, kteří organizují rakouskou BURNS NIGHT a podávají whisky své vlastní „Burnnsovské“ edice

 

Česko-slovenské setkání

V 17 hodin, 17 minut dochází – díky iniciativě místního českého milovníka whisky pana Petra Hoška - v prvním patře,  k avizovaném ČESKO-SLOVENSKÉMU „WHISKYMESSE“ SETKÁNÍ, kde se sejde  na dvě desítky rodáků, kteří vážili cestu na tento česko-slovenskému území nejbližší whiskyfestival.

V milé atmosféře, a po vzájemném představení a seznámení, si připíjíme českou HAMMERHEAD VINTAGE 1989 a vyměňujeme si „notičky“ pro případná další setkání nad douškem skotské vody života….

 

Závěrečný flight

Závěrečný flight už je jen rekapitulační (noční Vídeň čeká).
…. setkání se starými přáteli (Donald McLellan, Benriach a GlenDronach, a krátká vzpomínka na stočení našeho sudu GlenDronach 1706 loni na podzim, dodatečné (za to však osobní) předání Výroční ceny 12 MoT za r.2012 a na oplátku pozvání do palírny GLENGLASSAUGH, nové to akvizice hochů z Benriach Distillery. „BEACH DISTILLERY, YOU MUST SEE!“ říká Donald se svým typickým úsměvem od ucha k uchu)

…rychlá (1 panáková) rekapitulace našich Whiskymesse šampiónů a medailistů - 3.(bronzové) Glenglassough 26yo., 2.(stříbrné) TOMATIN 1982  a vítezné SUPER SWEET SIXTEEN u Arranu.

Těsná, ale dobrá volba. Super Sweet Sixteen z Arranu alias Sweet Little Suzie bude dobrou kamarádkou s naší Lucy (in the sky with diamonds)….

…. NICMÉNĚ, OCENĚNÍ ZASLOUŽÍ CELÁ AKCE, I TI CO ZA NÍ STOJÍ. BRAVO! A DÍKY !

 

 

LET´S CELEBRATE (MOT VIENNA WHISKYMESSE AFTERMATH NIGHT)

S volbou podniku na večer máme štěstí*** i na podruhé.

LIVINGSTONE RESTAURANT a jeho PLANTERS CLUB má vše co si lze pro takovou chvíli přát . OD skvělých stejků, nepřeberného výběru singlemalt whisek, aź po … například TANČÍRNU.

„…sedíš, piješ,a jen kulisy se kolem tebe otáčejí  a mění… tak trochu jak v nejmenovaném podniku v městečku TWIN PEAKS…“

Ač (nebo možná snad právě proto) trochu stranou, a na první pohled v trochu nehostinné části Vídně, nabídne na závěr společného motovského programu ve Vídni opravdový a lehce psychedelicko omamný zážitek a dobrou zábavu …

 *** žádné štěstí, ale bravurní doporučení místních. Díky  Petře!

 

DOJEZD

… je ve znamení Vídeňského City Marathonu. Naštěstí jen v roli diváků a chodců, kteří se snaží přejít ulici…. Pak už jen Schoenbrunn (někteří), nádraží, a EC Bedřich Smetana směr Břeclav a Praha.

… … A to je taková tečka za tím naším případem, milý Hlaváčku….

 

 

FOTOGALERIE:

WHISKYMESSE (KLUBOVÝM FOTOAPARÁTEM)

WHISKYMESSE DAY 1, WHISKYMESSE DAY 2 (oficiální, z webové stránky organizátora)

MoT VIENNA NIGHTS  – ZDE (Klubová sekce)

 

 

PODĚKOVÁNÍ ….. :

  • Účastníkům zájezdu.
  • Petrovi Hoškovi do Vídně, za programová doporučení (DO&CO, Livinsgstone, Planters´club, …).
  • Personálu uvedených podniků za nevšední a nejen gastronomické zážitky.
  • Panu Mario Prinz za zážitky z WHISKYMESSE a vůbec celou akci. Náš kompliment !
  • Luboši Novákovi za pořízení fotografií…

 

… A ještě pár vzkazů a odkazů :

 K přítomným zástupcům české whiskybarové komunity:

  •  z olomouckého bar Blackstuff (www.blackstuff.cz), čerstvému to a jedinému/prvnímu  Ardbeg  Ambassadorovi  v ČR. GRATLUJEME.  Na letošní ARBOG DAY přijedeme k Vám!
  •  z údajně výborného baru Ambix na pražské Malé Straně (www.ambixpraha.cz).  Spolu s Nerudou říkáme: „MY PŘIJDEM!“

 Odkazy:

POTTSTILL WHISKY SHOP

WHISKY CLUB OF  AUSTRIA

JOE BAR (Arcotel Wimberger Hotel)

TASTE OF SPIRITS 2013

GROßE HERBST-VERKOSTUNG

TOMATIN 1982

GLENGLASSAUGH 26YO.

ARRAN SUPER SWEET SIXTEEN

 

 

Sandpiper, 12 MoT.

1.května 2013

Přihlásit: Uživatelské jméno:

Heslo:


Nevím heslo