... Publikace

Gavin D . Smith, Graeme Wallace
DISCOVERING SCOTLANDS´S DISTILLERIES
Poslední z publikací mapující skotské destilérky - po jednotlivých oblastech, s popisem historie i aktuálního stavu, s uvedením hlavních charakteristik jednotlivých palíren týkajících se surovin a jejich zpracování, technologických zařízení a prvků rozhodných pro charakter dané whisky (včetně individuálních zvláštností a specialit příslušné palírny), používaných sudů.... Publikace uvádí též nevždy veřejně přístupné či zveřejňovaných údaje o používané technologii, výkonu, kapacitě. Milovníci whisky ocení uvedení údajů o hlavních a proslulých plnění, včetně toho v jakých blendech je vyráběná whisky případně používaná.
Zájemci o návštěvu palíren ocení především zásadní údaj, a to zda je palírna přístupná a otevřená pro veřejnost, či nikoliv, jakož i informace o dané oblasti, toho co na ně při návštěvě palírny čeká (typy prohlídek, otevírací časy, vstupné, ochutnávky, dostupný „cateringu" a možnosti zakoupit na místě jak whisky, tak případné další suvenýry).
Vše doprovázenou fotografiemi a mapami - prostě paráda !
(Vydavatel GW Publishing, 2010, anglicky, komerční publikace)

 


Michael Jackson
WHISKY
Kompletní průvodce světem nejlepší Whisky
Originál MALT WHISKY COMPANION, Dorling Kindersley Limited, Londýn, 1989-1999)
Ottovo Nakladatelství s.r.o, 2002 (první vydání)

Kompletní přehled/úvod do problematiky sladové whisky, úplná historie sladové whisky, jak vzniká a kde se berou její charakteristické vlastnosti a rozdíly. Krajové speciality.
Whisky, palírny, plnírny.
800 druhů whisky, ze Skotska a průletem i odjinud. Ochutnávací charakteristika každé z nich včetně hodnocení a doporučení od MJ.
Jak whisky pít, jak servírovat, jak a proč kombinovat s jídle, s doutníky, s čokoládou.
Užitečné adresy, rejstřík.


Jim Murray
JIM MURRAY´S WHISKY BIBLE
Vychází každoročně, poslední 2011. Jak chutná 3850 whisek jedné z ikon světa whisky Jimu Murrayovi, jak je hodnotí (slovně, ratingem).
Každý rok počet zahrnutých whisky, pochopitelně, roste .....
Osobní, individuální, struční výstižné, neotřelé - rodokaps, který byste měli mít po ruce (a frajeři mají).


WHISKY BARS OF THE WORLD
GREAT WHISKYBARS OF THE WORLD
Whisky Magazine Publication, vydání ve spolupráci s the MACALLAN
(Vydavatel GW Publishing, 2010, anglicky. Příležitostně. Nekomerční publikace, zpravidla distribuovaná předplatitelům Whisky Magazine a či návštěvníkům WHISKYLIVE)
Od Argentiny po Wales. Ať jste v Indii, Kanadě, Novém Zélandu, Skotsku i České republice.
Všechny známé, a (jak alespoň předpokládáme) dobré bary, hotely, restauranty, kde najdete výběr ze sladových (a nejen sladových) whisek, patřičnou atmosféru a personál schopný Vám doporučit whisky z toho co mají.
Publikace uvádí (u doporučených podniků vždy, u ostatních je to individuální) jméno, adresu, telefon, případně email, webovou stránku podniku)
Doporučení představují zlaté, stříbrné a bronzové hvězdy.
Vychází jednou ročně, poslední vydání, z roku 2010, je luxusní a informačně rozsáhlé. Vejde se pohodlně do náprsní kapsy u saka. Nutno mít trvale zabaleno v cestovním zavazadle spolu s cestovním pojištěním. Pak jste na cestu dokonale vybaveni a zabezpečeni. Pro MoTy něco jako STOPAŘŮV PRŮVODCE PO GALAXII (Galaxii Macallan). Stačí si stopnout taxi, nalistovat, a vyrazit....


Michal Jackson (a přispěvovatelé)
WHISKY
Podtitul Vše, co jste dosud nevěděli ...
Euromedia Group v edici Universum, 2006, originál Dorling Kindersley Limited, New York, 2005
Výpravná, velkoformátová, skoro obrázková publikace. Prostě (a nic ve zlém) - pro Američany.
Výroba whisky a její náležitosti i specifika v jednotlivých zemích a oblastech.
Oblasti a palírny (funkční, zavřené, přístupné, nepřístupné) a jejich vybraná charakteristická plnění
Historie.
Vůně, chuť
Jak si užít sladové, míchané, bourbony, podávané samostatné, s jídlem, v koktejlech
Rejstřík
Jak říká podtitul - Vše, co jste dosud nevěděli.

 

 

 

Diskuse k článku