Speyside 2009 - Muži od Týna na středním a dolním toku řeky Spey...

Středa 20/5 ....

V poledne z Prahy – Ruzyně,  přes Heathrow, do Aberdeenu. Motovská první opravdová návštěva (mezipřistání z Orknejí rok zpět se nepočítá).

Přílet 17.40, o půl hodiny později vstupujeme, coby pasažéři místního elegantního mikrobusu, do Speyside, oblasti s největší koncentrací palíren whisek v celém Skotsku, tudíž i na celém světě. Zcela jistě okamžik hodný zaznamenání

Encyklopedický člen výpravy říká že to žluté všude kolem je HLODAŚ.

Míjíme první palírny ….. ti co neodpočívají skoro nábožně vyhlížejí z oken. Ostatní registrují …HLODAŠ. Ve 19:30 v cíli, v Elginu, hlavní SPEYSIDE 2009 CENTRÁLY MOT, domestikováné v THE ROYAL HOTELU ELGIN.

WELCOME MALT & DINNER přímo v hotelové restauraci a krbové místnosti/baru této  bývalé „Whisky Baron Residence“ je milým závdavkem a příslibem věcí příštích.

Jsme tu sami (skoro sami), Bratrstvo Elginského kulatého stolu zasedá jiný den v týdnu.

Přednost dostávají místní kousky…… Glen Moray, Glen Elgin.

Na úvod tak akorát.

 

ČTVRTEK 21/5

GLENFARCLAS DISTILLERY (MOT ARRANGMENT)

GLENFARCLAS, sympoši co dělají nejen skvělou skotskou whisky, ale i hoši, jejichž etiketa vzbudila sympatie už tím, že je jak vystřižená ze starých komiksů o Rychlých šípech.

Samostatná, rodinná, a přesto velká palírna. Moderní, zajímavý provoz, sympatický průvodce (naštěstí žádný turistický průvodce) Robert ví co nám má ukázat, a nakonec, v elegantní ochutnávací společenské místnost, co nám má nabídnout k ochutnání….

BOŽSKÉ (15yo, 21yo, 25yo, a 1972 Family Cask)…. takže se záhy dostáváme k diskusi o možném sudu pro 12 Men of Tyn(e), jak předjednáno z Prahy (ještě jednou díky míří k Michalu Kratochvílovi, Kratochvílovci)…. Výběr omezený, ale excelentní. Předběžně ….. jeden ze série GLENFARCLAS FAMILY CASKS, a to z r. 1960. Tasting Notes říkají něco o luxusní káře s koženými sedadly… to však necháváme až na večer…. na klubovou testovací ochutnávku v klidu mateřské základny…. (dále viz Členská Sekce).

Přesun na další destinaci vede k samému srdci Speyside, do Craigellachie. K řece Spey, na Telford Bridge (kde vzniká, kouzlem nechtěného, jedna z legendárních klubových fotografií. Men of Tyn(e), On The Road, Telford Bridge, Speyside, 2009)

A vzápětí (no, ne úplně vzápětí) míříme na další legendární místo…………… do Craigellachie Hotelu, abychom poznali a vyzkoušeli další legendy -  TASTE OF SCOTLAND MENU, ale zejména  Michaelem Jacksonem opěvovaný CRAIGELLACHIE QUAICHBAR .............

JOJ…… nikdo netuší předem,že se vzápětí dostaneme do kontaktu s věcmi, které se stanou symptomatické pro další existenci klubu…………. Tuřín (jež se spolu s hlodašem stane jedním ze symbolů této epedice,  klubovou legendou i součástí klubového pozdravu, Tatties a Haggies, Craigellachie Whisky Club (jehož členy se za 24 hodin staneme)

Skoro potichu absolvujeme návrat  do Elginu, na „bázu“, abychom………..  abychom v podvečer otestovali vzorky možného sudu č.2 sudového portfolia MoT, Glenfarclas Family Cask, 1960 Release III, Cask 1768 Sherry Hoghshead  (viz Členská sekce)

 

PÁTEK 22/5

Na řadě je další legenda, The MACALLAN DISTILLERY, palírna, jejíž whisky byla kdysi u zrodu myšlenky pořídit se vlastní sud a tím vlastně založit sdružení 12 Men of Tyn(e)

Absolvujeme prohlídku s Moragh, sympatickou dámou, která nás provází provozem i nově otevřeným „Muzeem Dubu“, novou atrakcí, kde mají návštěvníci možnost poznat do detailu, že může být pravdou, jak někteří říkají, že celé kouzlo výroby dobré whisky (nebo jeho podtstaná část) je dána právě dubem pro sudy, v nichž whisky zraje. IT S ALL ABOUT THE OAK, zní trochu neskromně presentovaný slogan….. ale show stojí za to….

Absolvujeme ochutnávku vybraných macallanovských kousků, a zasvěceni do „mapování“ vůní a chutí praktikovaných zde v Macallanu (i když určitě nejen zde. Blíže viz též Členská Sekce – Příruční zavazadlo člena MoT) míříme do okolí palírny, k pověstnému Easter Elchie House, „domečku“ známému z každé lahve The Macallan.

Prohlídka a návštěva končí (zatím bez nějakých dalších příslibů co se sudů týče)……. a Motovský mikrobus míří dolů, z kopce, přes řeku, opět do CRAIGELACHIE HOTELU, resp QUIACHBARU………… kde se, krátce po patnácté hodine, Muži od Týna stávají, pod ČLENSKÝM ČÍSLEM 51, členy místního CRAIGELLACHIE WHISKY CLUBU. Od této chvíle Klubový Box Craigellachie Whisky Clubu má ve svých útrobách a ve velmi dobré společnosti lahev naší klubové Highland Park, Cask 6369, 34yo.

Závěr/druhá polovina dne  je věnována rekognoskaci

… … Golfového hřiště v Elginu (někteří),

… … nedalekého LOSSIEMOUTH (Ideální místo  - moře, písek, duny, přístav, stíhačky z místní základny RAF, fishandchips - pro panáka s nohama zabořenými do písku a čerssssstvou brízou na tváři… ), a

… závěrem pak vybraných podniků Elginského Centra (Thundertone House se ukáže jako ta správná volba). Na scénu vstupuje další legendární postava (historická), která se stane součástí klubových legend… LORD DUFFUS („Zúčtování s Lordem Duffusem“ – Viz Členská sekce). Rodí se klubový pozdrav „Tuřín-Hlodaš“, večer končí (ne až zas tak docela) průtrží mračen, která vyplaví většinu podniků v centru Elginu (nicméně jejich provoz nezastaví)

 

SOBOTA 23/5:

Začíná okružní jízda po Speyside, a hned na začátek s jedním z vrcholů celé expedice - návštěvou STRATHISLA DISTILLERY v Keithu,palírny, jejíž klasická 10yo v hranaté láhvi zachraňovala Muže od Týna pře rokem při glasgowské letištní anabázi, čímž se nesmazatelně zapsala do dějin 12 Men of Tyn(e).

Postarší mužík (postarší znamená, že Gabčíkovi s Kubišem nosil jako kluk svačinu) ve skotském národním kroji, který nám bude průvodcem po následují dvě hodiny je nejen okouzlující sám o sobě, ale i tím, že Česko mu není neznámým krajem na konci světa, ale jednou ze dvou světových velmocí. Velmocí v tom, že Češi stejně jako Skotové jako jediní na světě vědí, co a jak správně udělat s ječmenem a ječmenným sladem. Jen ti Češi do toho pak pletou, na rozdíl od druhé velmoci, Skotska, jakýsi chmel či co.)

STRATHISLA, kromě toho, že je to vskutku asi jedna z nejmalebnějších palíren v celém Skotsku (Uvítací slogan zněl: Vítejte v Strathisla, nejkrásnější palírně ve Skotsku. Tuto větu Vám sice řeknou v každé palírně, kterou navštívíte, ale rozdíl mezi nimi a námi je ten, že jen v Strathisla je to pravda“.) se pyšní také tím, že je domovem a tvoří podstatnou část CHIVAS REGAL, jednoho z exklusivních whisky blendů. Tato skutečnost je všudypřítomná - v turistickém centru i  v okolí palírny na tuto skutečnost upozorňuje spousta poutačů, cedulí i suvenýrů („STARTHISLA=HOME OF CHIVAS REGAL“), faktem nicméně zůstává, že na konci prohlídky nikdo z návštěvnické skupiny k ochutnávce Chivas Regal nezvolil, a všichni dali přednost pravé nefalšované STRATHISLA.

Plni dojmu z Keithu následuje jízda směr DUFFTOWN, jeho krátká popolední rekognoskace (Centrum, Vež, legendární Dufftown WhiskyShop,…………po Siriusi Blackovi, prominentním vězňovi z pohádkového Azkabanu , a kmotrovi Harry Pottera a ani památky).

Cesto zpět rezignujeme na návštěvu Glen Grant Distillery (původně plánovaná prohlídka palírny s poledním odpočinkem v pověstných zahradách – změnu v programu si vyžádalo golfové bratrstvo uneseno zážitky z předchozího dne na Elginském golfovém hřišti. Ostatní souhlasí, předseda přizvukuje. Říká něco v tom smyslu, že když jsme jim při naší žádosti o rezervaci a aranžment prohlídky nestáli za odpověď, tak ať jdou k šípku, a  ……….z místa velitele vozu dává kolovat suvenýr ze Strathisla -10yo)

Poslední palírna celé Speyside 2009 Expedice, GLEN MORAY DISTILLERY, se nachází přímo v Elginu. Malá, milá, tak trochu připomínající postřižinský pivovar ze stejnojmenného filmu režiséra Menzela. S útulným a příjemným návštěvnickým centrem a … , 
 ……  s trochu namyšleným hochem co má/měl návštěvníky na starosti, a který nechápe,že když skupině o 21 lideh připraví k ochutnání sice tři druhy Glen Moray (12yo, 16yo, Managers ´ Choice), pak by měl na každého pamatovat se sklenicí tak, aby se na něj dostalo i to lepší…. Ušetřil by si nechápavé pohledy turistů, na které se dostala poze 12yo …což ovšem náš mladý muž přešel s klidem pingla nádražní restaurace v komunistickém Československu,)

Návštěvník si zde, poté co absolvuje prohlídku (víceméně standardního turistického rázu) může (kromě vydatné polévky a křupavého WALKERS´ SHORTBREADu z nepříliš vzdálené a světové proslulé sušenkárny)  nechat stočit svou vlastní Glen Moray (Managers´s Choice) do lahve s jeho osobně personalizovanou etiketou …..

Posilněni zmíněnými kousky se v Glen Moray - nostalgickým posezením před malebným domečkem daňového úředníka, který měl kdysi whisky z této palírny na starosti - .loučíme pro letošní rok s palírnami Speyside.

Zbytek dne naplní:

… … „MOT SPEYSIDE GOLF TOUR“Elgin Golf Club, která vstoupí do golfové části dějin klubu 12 Men of Tyn(e) nejen legendární ranou nejmenovaného člena, který, atakujíce green 18. jamky, vyděsil místní členy klubu posedávající nad drinkem na  nedaleké vyhlídkové terase, jakož i zjištěním, že míček napálený do shluku hlodašových keřů je míčkem opravdu nedohledatelným, resp nevyzvednutelným.

… … Prohlídka Centra Elginu (úchvatná Katedrála, resp její ruiny) a Gordon McPhails Whisky Centrum, neb tento nezávislý whiskyhouse má právě v Elginu svou mateřskou základnu (a jeho lahve, vlastní nezávislá plnění, tvoří podstatnou část sortimentu jejich elginského whiskyshopu).

… … Návštěva doposud navštívených i nenavštívených  podniků Elginského Centra. Je sobota. Jestliže první, páteční večer měl člověk pocit, že se město rojí zmejkapovanými a medovinou posilněnými (často velmi posilněnými) odrostlými včelkami Májami (patrně, dle jejich mundůrků, asi ten večer fungovalo něco jako „poslední zvonění“), tentokrát mezi návštěvníky dominují tvrdí hoši… těžko odhadovat, zda jde o příznivce místního fotbalového klubu, či hochy kteří jen nechali své silné motorky za rohem. …

 

NEDĚLE 23/5

Závěrečný den, den odjezdu.

Stihli jsme toho dost, čtyři palírny, Craigellachie Quaich Bar, Craigellachie Whisky Club, Elgin Golf Club. Navštívit Dufftown, Poznat Elgin. Smočit nohy v říčce Spey Dát si panáka na Telford Bridže i plážích Losie Mouth. Rozhodnutí o nákupu či nenákupu  sudu GLENFARCLAS jsme nechali na doma (Dále viz Členská sekce)

Na některé palírny se nedostalo (GLENROTHES, GLEN GRANT, CRAGGANMORE).

Po snídani (nikdo za celou dobu nenašel odvahu si dát k snídani sledě s kaší/„porrage“), oblíbené to skotské jídlo Dr.Watsona) odjezd do Aberdeenu, na místní letiště (dobrá zpráva – před rokem, při návratu z Orknejí, objevený a mnohokrát ještě s nostalgií v srdci vzpomenutý letištní bar s venkovním kuřáckým koutkem inteligentně přístupným přímo z baru i nadále funguje)

Odlet  v 11.30 Odlet směr Heathrow - Praha

Přílet do Prahy v 17.40

 

Usmívající seUsmívající seUsmívající seUsmívající seUsmívající se

MoT, květen 2009

 

FOTOGALERIE MOT SPEYSIDE 2009 – ZDE

 

Diskuse k článku
Přihlásit: Uživatelské jméno:

Heslo:


Nevím heslo