Bruichladdich Cask Selection Tasting (16.listopad 2011)

Dne 16. listopadu 2011 proběhla v prostorách Jindřišské Věže v Praze klubová ochutnávka vybraných jednosudových single malt whisky palírny Bruichladdich, Islay.

V návaznosti na letošní zářiovou expudici delegace 12 Men of Tyn(e) na skotské Ostrovy (Islay, Isle of Jura), díky spolupráci a ochotě palírny Bruichladdich i personálu Whiskerie v Jindřišské věži si tak účastníci naší klubové ochutnávky mohli vychutnat a připomenout některé z pokladů, které palírna Bruichladdich ve svých impozantních skladech v areálu palírny, na dosah Atlantického oceánu ve svých sudech má.

A tak po „neostrovní“ tonizaci čichových a chuťových buněk  společnost účastníkům sezení dělaly postupně, ve dvou kolech:

  • Bruichladdich, 1990, Bourbon Cask, 21yo (s vůní sladkou, po slunci, větru, třešních, ovoci, květáku, muškátech, se zřetelnou stopou dřeva po bourbonu, chutí „netypicky“ jemnou, po sladu, višních, výrazné vanilce, a ostrým krátkým koncem, ...),
  • Bruichladdich 1989, Rioja Cask,  22yo., 51,9%vol. (vonící po červeném ovoci a růžích, příjemně čerstvě, na podruhé bohatě, s vanilkou, na potřetí se stopami slanosti, kyselinky, s chutí po obilí a  pražených mandlích, s dlouhým a krásným dojezdem, s marným pátráním po kouři, ...)
  • Bruichladdich 1989, Cosher Carmel Wine Casks, 22yo., 50,8%vol. (s bohatou vyváženou vůní s harmonií dřeva, vanilky a jablek ve škále od zeleného až po karamelizované, dlouhou, předlouhou, fantastickou, kontrastující s chutí lihovou, ostrou, suchou....
  • Bruichladdich 1989, Guigal Hermitage Rouge Syrah, 22yo. (s jemnou vůní, s červenou růží, spadaným ovocem a balsamikovým olejem, komplexní chutí, lehce olejnatého charakteru, po kopřivách, sauvignonu, sýrovém desertu....)

Ochutnávaná sudová kolekce Bruichladdich byla v závěru doplněné ještě o speciální edicí Bruichladdich, 1989 Black Art, 21yo., která nahradila v ochutnávaném portfoliu Bruichladdich, 1992, Gaja Brunelo (kde byli Muži od Týna příliš pomalí a všechny sudy s tímto plněním byly v mezičase udány mimo Českou republiku). Odměnou za účast v této session pro tuto edici je její zařazení do nominací na „MoT Whisky of The Year 2011“ (což už je ale jiná story.)

A to byla taková hezká tečka za povedeným večerem, večerem, který znamenal další poučný exkurs do krajiny ostrovních singlemaltových whisek (z ostrova Islay): večera, který Muže od Týna utvrdil v tom, o čem se od své letní návštěvy polohlasem vypráví – nevěřte pověstem, odhoďte klišé, alespoň co se pověsti a generalizovaným soudům na téma ostrovní whisky. Slovy klasiků ...“bohatý je strom poznání“ a „sovy nejsou tím čí se zdají být.“

 

Slainthe

 

Sandpiper, MoT

27.11.2011

 

Poznámka:

Kompletní TASTING NOTES výšeuvedených kousků (JimMCEwan plus autentické MoT) – viz Členská sekce, rubrika Aktuálně.

PS.:

Velký dík za výše uvedené směřuje od Mužů od Týna do Bruichladdich Lindě a Jimovi Mc Ewanovým, a Mirce Pokorné, do Jindřišské věže.