Zaměřeno na Islay - Islay a Isle of Jura, cíl expudice MoT 2011, se představují !

ISLAY

Islay (čti ajlá) je nejjižněji položeným ostrovem Vnitřních Hebrid, u jižního pobřeží Skotska, cca 40 km severně od pobřeží Severního Irska. Podnebí „ostrovní“, pod vlivem golfského proudu prý ne nepodobné kontinentálnímu Skotsku. Průměrné teploty na přelomu května a června – cca 14 stupňů Celsia.

Jak uvádí prameny, na Islay, ostrově o rozloze 620 km2 (240  čtverečních mil. Osa Sever-Jih = cca 30 km, osa Západ-Východ = 20 cca 20 km), žije cca 3.000  obyvatel, kteří svůj původ odvozují od Keltů a – prý i - Skandinávců). Jazykem, kterým se zde hovoří, je skotská gaelština (keltština).

A synonymem Islay je již drahnou řádku let jediné (a krásné) slovo – whisky.

Whisky, která je zde všudypřítomná (koneckonců na tak malé rozloze je rovných osm fungujících palíren plus 1 jedna uzavřená, a z uváděných 3000 obyvatel jich naprostá většina pracuje přímo v palírnách či v oborech, které tak jako tak s whisky souvisí....), je to, co Islay proslavilo i v mezinárodním měřítku ....
A jestliže každá ze skotských oblastí produkce whisky má svá specifika a typické charakteristické vlastnosti, pak Islay je nepochybně tou oblastí, jejíž specifika jsou nejvýraznější a nezaměnitelná.  
Charakter krajiny, pobřeží, podnebí, použité suroviny  i způsob výroby whisky, to vše (a nejen toto) resultuje ve whisky velmi výraznou, silnou, a chutí i ostatními vjemy mimořádnou, pro  něž je typická dominance plného, slaného, kouřově rašelinového, mořským vzduchem, vodou, řasami prodchnutého charakteru, nezřídka až medicinálního charakteru.
Její milovníci na ní nedají dopustit, ti kteří jako první ze sladových whisek ochutnají ostrovní typ, jsou nezřídka (pokud nedostanou správný „backing“) pro sladovou whisky ztraceni.

Nicméně by bylo zcela jistě nespravedlivé, vidět a vnímat Islay jen jako místo, kde kromě whisky nic není.
Je pravda, že palírny :

  • Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg (jih ostrova, Port Ellen) 
  • Caol Ila, Bunnahabhain (severovýchod ostrova, Port Askaig)
  • Bowmore, Bruichladdich a relativně nově i  Kilchoman (západní část ostrova, Bowmore)

jsou a asi i zůstanou hlavní atrakcí ostrova, avšak Islay  i sousední ostrov Isle of Jura přináší i jiné pamětihodnosti a zajímavá místa:

 
Atrakcí správního střediska Islay , městečka Bowmore  je (kromě Bowmore Distillery- nejstarší palírny na ostrově) Kilarrow Parish Church, kostel s kruhovým to půdorysem (kruhovým proto, že středověký architekt chtěl minimalizovat možnost ďáblových úkrytů).


Port Ellen, druhé největší městečko ostrova je hlavním přístavem ostrava, vyloďovacím místem („Invaders´/MoT Invaders´ Disembarkment Point“) .

Jedenáct kilometrů od Port Ellen (cestou kolem palírny Ardbeg..), se tyčí Kildalton Cross – monolit  z místního zeleného kamene s výjevy ze Starého zákona, jeden z nejpůsobivějších "keltských křížů" v Británii, pocházející z 8.století.

Středověká pevnost Lordů z Ostrovů, Finlaggan Castle, dává tušit, jací kteří frajeři to tu všechno mají na svědomí historicky. Finlaggan se nachází severním směrem cestou z Bowmore do Port Askaig, druhého klíčového přístavu ostrova (jinak též cestou do Bunnahabhain Distillery, chcete-li).

Museum of Islay Life v Port Charlotte, na západní straně ostrova mapuje ostrovní historii, život, tradice a může být edukativním doplňkem návštěvy palíren Bruichladdich a Kilchoman.

Záliv Sound of Islay (mezi Islay a Isle of Jura) přináší, zejména při západu slunce, božský pohled přes moře a záliv na vrcholky Paps of Jura, dominantních  vrcholů ostrova Isle of Jura.

Islay není jen ideálním místem pro milovníky whisky,  ale i 

  • birdwatchingu, neb na plážích Islay žije množství rozmanitých ptáků, v Gruinartu (Gruinart Flats, Loch Gruinart – plošina a jezero ve východní, resp. severovýchodní části Islay) se dokonce nachází věhlasná ptačí rezervace, a
  • plachtění/jachtingu (věhlasná každoroční regata), jakož i potápění mezi ztroskotanými vraky lodí….

 

 

ISLE OF JURA

Isle of Jura (čti ajl of  tju:re), hornatý ostrov severovýchodním směrem od Islay. Rozloha 368km2/240 čtverečních mi. Populaci tvoří prý cca 200 ostrovanů a 5000 zvířat.

Jediná zdejší vesnice Craighouse, kde se nachází přístav pro trajekty spojující ostrov s Islay, je začátkem i koncem  jediné cesty po ostrově.

Hlavní atrakcí (kromě další palírny, pochopitelně) a dominantním znakem ostrova jsou jeleni, kterými je ostrov prý doslova zamořen (a v lovné sezóně - srpen až říjen - dokonce kvůli nim platí omezení pro pohyb po ostrově).
Hornaté terény jsou lákadlem pro horské turisty, neoblíbenější trasou je výstup po úbočích trojice hlavních vrcholů (Paps of Jura), nejvyšší z nich - Beinn An Oir - měří 784 m.

Za severním výběžkem ostrova jsou  proslulé mořské víry Corryvreckan, které mají na svědomí nejednu loď a nejeden lidský život, a to nejen námořníků či středověkých válečníků, ale i pohádkových princů. A o život zde málem přišel roku 1946 i George Orwell, který tu tvořil svůj poslední, a v komunistickém bloku včetně tehdejšího Československa následně tak populární román 1984 (v anglickém originále psáno slovy.. Nighteen-Eighty-Four).

TOLIK ÚVODEM K ISLAY A ISLE OF JURA, CÍLI EXPEDICE MOT V ROCE 2011.

Tedy – na jednotýdenní výlet - prostě tak akorát....

… Cesta vede z Prahy na Glasgow (hitem je prý přestup v Mnichově namísto Heathrow), a pokud pomineme leteckou linku Glasgow – Islay/Glenegadale, pak busem z Glasgow na pobřeží, do Kennacraig, jednoho z přístavů v (oblasti Kyntire - příznivci Paula Mc Cartneyho už tuší), a odsud přívozem (tedy trajektem) směr Port Ellen….

Dobrodružství hned od počátku... prostě ta správná ….

…..D R A M (A) T I C   J O U R N E Y ***

*** (slogan vypůjčen z www.whiskycoast.co.uk)

 

Martin, MoT
16.března, 2011

(s použitím údajů z publikací od Dorsling Kindersley Publishing, z www.wikipedia.org., z www.whiskycoast.co.uk,

 

 

PS:
Islay navštívili i reportéři MF Dnes/IDNES. Článek „Tajemný ostrov plný whisky okouzlil i prince Charlese“ z 20. prosince 2010 si můžete přečíst ZDE (zdroj: internetový magazín idnes.cz)

Za zmínku stojí v článku doporučený odkaz na www.wildgreentravel.com, kde lze nalézt nejednu inspiraci pro přípravu cestovního itineráře cesty na Islay.

 

PPS (pro členy MoT):
Další relevantní související informace a dokumenty v členské sekci webu: rubrika "Příští Trip" a rubrika "Aktuálně/Zaměřeno na Islay (Členská sekce)".

 

 

Diskuse k článku